Op mooie dagen, zijn we dat het regende vergeten…

17 oktober 2017 reageer

Van de week had ik een fotograaf bij mij op stal om foto’s te maken van mijn paarden en mij omdat ik een interview gegeven had dat geplaatst gaat worden met een mooie, grote, profi foto. Super leuk! Uiteraard was de fotograaf benieuwd naar wat ik nou precies doe… “Hard werkende vrouwen met vermoeidheidsklachten coachen samen met mijn paarden, zodat ze weer genoeg energie hebben voor de écht belangrijke dingen”, was mijn antwoord. Dat is de essentie. Ze beschikken over het algemeen wel over de vaardigheden om voor hun persoonlijke wensen en grenzen op te komen. Het zijn vaak ‘sterke’ vrouwen…

…, die door anderen als zelfbewust ervaren worden en gezien worden als mensen die stevig in het leven staan. Maar van binnen speelt er zich vaak iets anders af. Ik gaf hem wat voorbeelden om het concreter te maken. Want die vermoeidheidsklachten zijn meestal het gevolg van iets anders.

Veel van de vrouwen die coach hebben moeite met het opkomen voor hun eigen ‘wensen en grenzen’. Soms ervaren ze hun eigen wensen en grenzen niet eens. Ze vinden dat anderen ‘voor’ gaan of voelen zich zo verantwoordelijk voor alles en iedereen, dat ze zichzelf op de laatste plaats zetten. Ze vinden dat het vervullen van de behoeften van anderen voor gaan op die van henzelf. Of ze zijn zo druk, dat ze überhaupt geen aandacht hebben voor wat ze zelf willen of nodig hebben. Veel van de vrouwen waar ik mee werk hebben ergens ook een perfectionistisch kantje, waardoor ze het idee hebben dat wat ze doen altijd beter kan of soms zelfs moet. Ieder traject loopt daarom totaal anders. Het gevolg, de vermoeidheidsklachten, is wel hetzelfde, maar de oorsprong is super individueel.

Niet alleen het samen puzzelen naar wat er onder de vermoeidheidsklachten zit en wat de persoonlijke oplossing is, maakt mijn werk boeiend en leuk, maar ook de herkenning. Ooit was ik namelijk zelf die hard werkende, over vermoeide vrouw. Alhoewel ik dagelijks bewust geniet van de toffe dingen in mijn leven en de energie die ik daardoor ervaar, ben ik veel van de dingen waar ik vroeger last van had, allang weer vergeten. Want zo gaat dat met dingen die je oplost. Zo lang je haast dagelijks ergens last van hebt, valt dit je ook dagelijks op. Of het nou een lastige collega is, een niet luisterende leidinggevende, een rotklus of iets of iemand anders dat jou een rotgevoel geeft. Zo lang dat ‘vervelende’ in je leven is, heb je er last van en ben je je bewust. Voel je je uitgeput aan het einde van de dag en houdt het je bezig.

De dingen buiten onszelf, kunnen we maar heel beperkt beïnvloeden. Maar met de dingen in onszelf kunnen we veel meer. We kunnen onderzoeken waar we precies last van hebben, wat dit over onszelf zegt en hier mee aan de slag gaan.

De fotograaf van afgelopen week, vertelde me dat hij van de dingen in zijn leven waar hij last van had vond dat hij die maar gewoon moest accepteren. Dat is een keuze. En als die keuze voor hem goed werkt, is dat prima. Ik heb trouwens überhaupt geen oordeel over iemands keuze. Als het niet voor hem werkt, maar hij wil er niets aan doen, vind ik het ook prima. Maar het fijne aan de mensen die bij mij voor coaching komen, is dat zij daar geen genoegen mee nemen. Ik vind dat fijn omdat ik daarin iets van mijzelf herken. Ik neem zelf ook geen genoegen met dingen die niet voor mij werken. Ik onderzoek, puzzel en leer tot ik een manier heb gevonden die voor me werkt.

De meeste van de thema’s van de mensen die bij mij komen herken ik omdat ik ze zelf doorlopen heb. Dan bedoel ik dus, dat wat ‘onder’ de vermoeidheidsklachten ligt. Voor mij is dat niet alleen een feest der herkenning, maar het maakt me ook dankbaar. Want ondanks dat de oplossingen, soms totaal verschillend zijn dan de oplossingen die bij mij passen, wordt ik mij weer bewust van hoe het ook voor mij was ooit.

Wat je namelijk opgelost hebt, verdwijnt uit je bewustzijn. Je hebt er geen last meer van, dus je staat er niet meer bij stil. Net als bijvoorbeeld het mooie weer van de afgelopen dagen. Misschien een raar voorbeeld, maar ik denk wel heel herkenbaar. Op deze mooie dagen, genieten we allemaal maximaal van het buiten zijn. Dat het pas geleden nog regende en waaide zijn we ‘vergeten’. Het voelt alsof het behoort te zijn zoals het nu is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerste Hulp Bij Oververmoeidheid

Ben jij die harde werker die alles graag ‘goed’ doet? Sta je altijd voor iedereen klaar? Dan is de kans groot, dat wanneer je alles ‘af’ hebt en het tijd is voor de leuke dingen, je bekaf bent. In Eerste Hulp Bij Oververmoeidheid deel ik 5 super praktische en effectieve tips die gemakkelijk uit te voeren zijn. Met deze tips is het alleen nog een kwestie van doen!