Neem verantwoordelijkheid voor jouw te besteden tijd!!

28 mei 2018 reageer

Aan het begin van dit jaar ben ik een samenwerking aangegaan met een bedrijf dat Planners maakt, omdat het gebruiken van een planner voor mij onmisbaar is en ik mijn klanten de voordelen van een planner wil laten ervaren.

De essentie van een planner is: het bewust kunnen besteden van jouw tijd.

Binnen mijn praktijk werk ik met hard werkende vrouwen, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die een ietsie pietsie perfectionistisch zijn en daarom graag zelf alle ballen in de lucht houden. Op zich allemaal prachtige eigenschappen, maar wanneer je deze kwaliteiten hoofdzakelijk inzet voor anderen en nauwelijks voor jezelf, ligt overspannenheid op de loer… (I’ve been there and done that!)

En eigenlijk juist door dat zinnetje tussen haakjes, weet ik hoe onmisbaar een goede planner is en het bewust inplannen van je tijd (ook voor jezelf).

Zie het als wanneer je vakantiegeld gestort is. Als je het niet bewust besteedt (over potjes verdeeld of reserveert op een aparte rekening), verdwijnt het als vanzelf. Hoef je niks voor te doen! Opeens is op en je weet niet eens precies meer aan wat!

Met tijd is het exact zo. Als je het niet bewust besteedt, is de week of maand voorbij gevlogen en heb je eigenlijk geen idee waaraan precies. Aan het begin van iedere maand, verdeel ik daarom mijn te besteden tijd heel bewust.

Iedere maand begint voor mij met pen en kleurpotloden. In mijn planner maak ik tijdsblokken die ik met kleurpotlood een specifieke kleur geef. Zo is groen voor mij de tijd die ik besteed aan mijn eigen praktijk, licht blauw de tijd die ik inruim voor dingen die mij echt ontspannen en donker roze zijn de uurtjes die ik besteed aan de projecten die in nog vanuit een oud loondienstverband betaald krijg.

Sommige tijden liggen vooraf in de maand al vast. Dat is mijn uitgangspunt.

De overige tijd kan ik nu reserveren voor wat ik het belangrijkst vindt!
Bij mij gaat tijd nooit ‘zomaar’ verloren. Het is vooraf besteed, het laat op zich wel ruimte voor wijzigingen daar niet van, maar ik heb overzicht op de balans tussen werkuren en ontspanningsuren.

Ik doe dit expres eens per maand omdat ik het geen enkel probleem vindt om een week wat vol te hebben staan, als ik dat de week daarop weer kan compenseren. Zo kan ik de volledige verantwoordelijkheid nemen voor mijn agenda en waar mijn tijd aan ‘op’ gaat.

Aan het ‘reserveren’ van mijn tijd gaat een heel belangrijke stap vooraf.

Ik heb namelijk aan het begin van dit jaar doelen gesteld. Sommigen super groot, sommigen heel klein en concreet.

Feitelijk reserveer ik de tijd om mijn doelen te realiseren en dat klinkt plastischer dan het is hoor!

Want doelen stellen voelt vaak als hard werken of mega ambitieus en voor sommige doelen gaat dat ook op, maar zeker niet voor alle doelen.

Zo was één van mijn doelen om een toffe zomervakantie te boeken, ik vind mijn werk nogal leuk, waardoor vakantie er bij inschiet als ik daar geen ‘doel’ van maak. Inmiddels is ie geboekt!
Maar zo kan meer tijd met je gezin of je partner besteden, dus ook een doel zijn of juist tijd maken voor een eigen project.

 

Zie je het systeem?

 

Eerst doelen stellen, dan de tijd er voor reserveren met een reële balans tussen ‘werk’ en ‘ontspanning’.

Niet super ingewikkeld, wel mega waardevol!

 

Voor wat betreft die doelen stellen, zijn er nog plekken vrij op de Aftrapavond BeLeef je Droomleven maandag 11 juni om 18:30.

Onmisbaar om je tijd écht effectief te gaan besteden!!

Klik HIER voor meer informatie over BeLeef je Droomleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerste Hulp Bij Oververmoeidheid

Ben jij die harde werker die alles graag ‘goed’ doet? Sta je altijd voor iedereen klaar? Dan is de kans groot, dat wanneer je alles ‘af’ hebt en het tijd is voor de leuke dingen, je bekaf bent. In Eerste Hulp Bij Oververmoeidheid deel ik 5 super praktische en effectieve tips die gemakkelijk uit te voeren zijn. Met deze tips is het alleen nog een kwestie van doen!