LAST VAN JE VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL?

12 februari 2018 reageer

In dit artikel vertel ik je wat je er aan kunt doen!

Ik ben een groot fan van audio’s luisteren in de auto. Ik krijg dan het gevoel dat ik mijn tijd dubbel nuttig besteed, al sturend neem ik boeiende informatie tot me. De meneer waar ik van de week naar luisterde had een super waardevolle visie op ‘verantwoordelijkheidsgevoel’, welke ik vandaag met je wil delen.

Enorm veel mensen die last hebben van vermoeidheidsklachten, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In essentie is je verantwoordelijk voelen een prachtige eigenschap.

Het doet een beroep op dat jij je geroepen voelt om bij te dragen aan een verbetering. Maar wanneer je je verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen. Wanneer je altijd het gevoel hebt, dat jij diegene bent die er voor moet zorgen dat het beter gaat, dan verandert die prachtige eigenschap in een heuse energievreter!

De visie van meneer Fred Dodson (de man van de audio) deelde hij met zijn luisteraars naar aanleiding van een vraag. Iemand vroeg zich af waar de grens ligt in de mate dat je verantwoordelijk bent voor je kind. (Nou niet gelijk afhaken als je geen kinderen hebt, want zijn visie gaat op voor alle vormen van verantwoordelijkheid.)

In wezen kun je namelijk enkel en alleen maar verantwoordelijk zijn voor jezelf; voor je eigen daden en gedachten.

Jouw invloed is alleen groot genoeg om hier daadwerkelijk verantwoording voor te nemen.

Ten opzichte van al het andere in de wereld, kun je je enkel verantwoordelijk gedragen.

Als we even bij het voorbeeld van een kind blijven, dan is het het meest respectvol en gezond wanneer hij/zijn zijn eigen keuzes mag en kan maken en het vertrouwen en de vrijheid krijgt om daar zelf verantwoordelijkheid voor te (leren) dragen. Meneer Dodson stelt zelfs, dan wanneer je dit niet doet, dat als manipulatief kan worden beschouwt. Je legt dan jouw wil op en dwingt af wat jij wilt dat er gebeurd. Wanneer er vervolgens niet gebeurd wat jij in je hoofd had, levert dat irritatie en frustratie op, wat mega veel energie vreet. Nog los van de energie die het kost om te bedenken hoe jij er voor gaat zorgen dat de ander zich op een bepaalde manier gedraagt.

In feite kun je dus niet verantwoordelijk zijn voor welk ander persoon dan ook, dan jezelf. Dan ander maakt eigen keuzes in gedachten en daden.

Je bent wél verantwoordelijk voor hoe jij je gedraagt ten opzichte van ieder ander. Daar heb je werkelijk invloed op en zijn volledig jouw eigen keuzes.

Ik het voorbeeld van ‘het kind’, ben jij verantwoordelijk voor het belonen en aandacht geven aan adequaat gedrag. Op die manier stimuleer je het kind om meer te doen en meer gedachten te hebben, die bijdragen aan een succesvol en gelukkig leven. Met het aandacht geven en uitvergroten van het adequate gedrag, zal er per definitie minder ruimte zijn voor inadequaat gedrag.

Over inadequaat gedrag zegt Dodson dat je je in eerste instantie moet afvragen of je er überhaupt aandacht aan wilt geven. Alles wat je aandacht geeft groeit, waardoor je je dus af moet vragen of het belangrijk genoeg is om er meer aandacht  en ruimte aan te geven. Is het zo belangrijk dat je er echt de aandacht op wilt vestigen? Als het werkelijk relevant is, zorg dan voor een helder consequentiesysteem.

In deze visie op verantwoordelijk zijn, wordt alle ruimte gelaten om iedereen zijn eigen keuzes te maken en daarvoor verantwoordelijkheid te kunnen (leren) dragen.

Het bevrijd je van het gevoel verantwoordelijk te zijn voor de daden en gedachten van de anderen, wat dit kun je in essentie ook niet zijn. Je je verantwoordelijk gedragen ten opzichte van de andere. Daarmee neem je verantwoordelijkheid voor je eigen gedachten en daden.

Het voorbeeld van een kind is vergelijkbaar voor hoe je jouw verantwoordelijkheidsgevoel voor een andere volwassene onder de loep kunt nemen.

Je geeft positieve aandacht aan de manier waarop je wel wilt dat er met jou omgegaan wordt. Je draagt bij aan ‘positive vibes’ en kunt er voor kiezen ‘een rondje om te gaan’ wanneer de ander keuzes maakt die daar niet bijdragen.

Over ‘positive vibes’ gesproken… In dit artikel heb ik het over verantwoordelijk zijn voor je eigen daden en gedachten. Met name die gedachten hebben een mega grote invloed op de ‘vibes’, op wat je uitstraalt. Jouw gedachten over een ander (over je kind), zijn van wezenlijk belang. Gedachten liggen ten grondslag aan je daden een creëren een vibe/trilling die (vaak onbewust) door de ander ervaren wordt.

Positieve gedachten veroorzaken positive vibes.

Daar wordt je niet alleen zelf gelukkiger van, maar dus ook de mensen in je omgeving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerste Hulp Bij Oververmoeidheid

Ben jij die harde werker die alles graag ‘goed’ doet? Sta je altijd voor iedereen klaar? Dan is de kans groot, dat wanneer je alles ‘af’ hebt en het tijd is voor de leuke dingen, je bekaf bent. In Eerste Hulp Bij Oververmoeidheid deel ik 5 super praktische en effectieve tips die gemakkelijk uit te voeren zijn. Met deze tips is het alleen nog een kwestie van doen!