Gratis Tips

De waarde van jouw ‘Zwarte Bladzijden’!

Ik geloof dat je precies de juiste dingen hebt meegemaakt die nodig zijn om jouw toekomstdromen te realiseren. Dat je nu op precies de juiste plek en precies het juiste moment bent, zoals het bedoeld is. Alles wat gebeurd is moest gebeuren om jouw de ervaringen te laten hebben die je nodig hebt om te kunnen benutten bij het realiseren van jouw dromen.

Lees meer

18 juni 2018 Reageer

Neem verantwoordelijkheid voor jouw te besteden tijd!!

Aan het begin van dit jaar ben ik een samenwerking aangegaan met een bedrijf dat Planners maakt, omdat het gebruiken van een planner voor mij onmisbaar is en ik mijn klanten de voordelen van een planner wil laten ervaren.

De essentie van een planner is: het bewust kunnen besteden van jouw tijd.

Binnen mijn praktijk werk ik met hard werkende vrouwen, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die een ietsie pietsie perfectionistisch zijn en daarom graag zelf alle ballen in de lucht houden. Op zich allemaal prachtige eigenschappen, maar wanneer je deze kwaliteiten hoofdzakelijk inzet voor anderen en nauwelijks voor jezelf, ligt overspannenheid op de loer… (I’ve been there and done that!)

En eigenlijk juist door dat zinnetje tussen haakjes, weet ik hoe onmisbaar een goede planner is en het bewust inplannen van je tijd (ook voor jezelf).

Zie het als wanneer je vakantiegeld gestort is. Als je het niet bewust besteedt (over potjes verdeeld of reserveert op een aparte rekening), verdwijnt het als vanzelf. Hoef je niks voor te doen! Opeens is op en je weet niet eens precies meer aan wat!

Lees meer

28 mei 2018 Reageer

Een Planner voor overzicht en rust in je hoofd!

Een agenda kennen we allemaal wel. Een boekje of misschien heb je een digitale versie, waar je afspraken in kunt zetten. Handig, hoef je niet al je afspraken te onthouden.

Een Planner daarentegen, is een wezenlijke andere tool. Ik gebruik er zelf al jaren één en kan écht niet meer zonder! Bij een Planner, plan je bewust je kostbare tijd in. Daar waar je in de reguliere agenda een paar regels hebt om je tandartsafspraak of dat etentje met vrienden in te zetten. Heb je bij een Planner de ruimte om AL je activiteiten te noteren.

Lees meer

10 april 2018 Reageer

Doe ff relaxed!!

Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan me gehaast voelen. Ik ben gek op heel veel gedaan krijgen in een dag en wil ook graag achter elkaar door (ongeduldig typje, I know…), maar me gehaast voelen vind ik echt super vervelend en is ook niet nodig om veel gedaan te krijgen.

Mij gehaast voelen is voor mij een ware energievreter.

Wanneer ik me zo voel, dan gaan m’n gedachten nog sneller dan normaal en zijn super stressvol. Ik jaag mezelf op en ik mopper in mijn hoofd op de dingen die niet opschieten. Ik wordt er niet echt gezelliger van en alles wat niet meewerkt irriteert me. De overduidelijke kenmerken van een energievreter!

En weet je? Zonder die opgejaagde gedachten, het gemopper en de irritaties, gaat het eigenlijk allemaal precies even snel. Qua tijd win ik er niets mee.

Natuurlijk begint het allemaal bij iets ruimer plannen. Maar niets menselijks is mij vreemd, dus ook mijn planning loopt wel eens in de soep. Te laat komen vind ik vervelend, dus ook ik ervaar wel eens tijdsnood. Daar is op zich niets mis mee, maar ik heb geleerd de opjaagstem in mijn hoofd het zwijgen op te leggen.

Lees meer

12 maart 2018 Reageer

LAST VAN JE VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL?

In dit artikel vertel ik je wat je er aan kunt doen!

Ik ben een groot fan van audio’s luisteren in de auto. Ik krijg dan het gevoel dat ik mijn tijd dubbel nuttig besteed, al sturend neem ik boeiende informatie tot me. De meneer waar ik van de week naar luisterde had een super waardevolle visie op ‘verantwoordelijkheidsgevoel’, welke ik vandaag met je wil delen.

Enorm veel mensen die last hebben van vermoeidheidsklachten, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In essentie is je verantwoordelijk voelen een prachtige eigenschap.

Het doet een beroep op dat jij je geroepen voelt om bij te dragen aan een verbetering. Maar wanneer je je verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen. Wanneer je altijd het gevoel hebt, dat jij diegene bent die er voor moet zorgen dat het beter gaat, dan verandert die prachtige eigenschap in een heuse energievreter!

Lees meer

12 februari 2018 Reageer

Hoeveel energie verspil jij met ineffectief denken?

Vrijdagochtend 12 januari, 08:00 ’s ochtends. Het is nog niet eens licht. Rond deze tijd van het jaar verlang ik naar het voorjaar, maar dat is nog best ver weg. Ik zit met een grote beker koffie achter mijn laptop aan de eettafel in mijn woonkamer en ik heb echt zo’n zin in vandaag. Dat gevoel dat je kunt hebben als je op vakantie gaat. Ondanks dat het nog super vroeg is, sta ik te popelen om te beginnen aan vandaag. Zo’n soort van opgewonden energie.

Ik realiseer mij opeens hoe het zo’n 10 jaar geleden was. Toen kon ik alleen maar dromen van het gevoel dat ik deze ochtend heb. Een ochtend als vanochtend was een gevoelsmatig onbereikbaar verlangen, mijlen ver weg van mijn realiteit.

Lees meer

14 januari 2018 Reageer

5 Super tips voor een To Do-lijst die je rust en voldoening geeft!

Ik geloof enorm in to-do-lijstjes, maar alleen als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zonder deze voorwaarden zijn het ware energievreters die alleen maar langer worden en je het gevoel geven dat wat je allemaal wilt, noooooit af komt.

Voor een mega effectieve to do lijst deel ik mijn 5 super tips heel graag me je!

 

  1. Schrijf op!
    Klinkt voor de hand liggend, maar echt! Wanneer je gedachten van hot naar her gaan, kan er een chaos in je hoofd ontstaan van dingen die je wilt (of denkt te moeten). Zeker voor de ‘snelle’ of ‘associatieve’ denkers onder ons. De ene gedachte leidt tot de andere en tot de volgende…  en ze geven je allemaal het gevoel dat er iets mee moet. Zonder lijst neemt het gevoel van alles te moeten toe en weet je aan het einde nog steeds niet waar te beginnen. Wat mij zonder lijst ook nog wel eens gebeurd is dat ik hetzelfde punt vier keer bedenk. Waardoor ik vier keer denk ‘ohw shoot! dat wilde ik ook nog!’ Weet je wat het met je adrenaline doet, om dat vier keer achter elkaar te denken? En weet je hoeveel energie het kost om die adrenaline weer uit je systeem te krijgen? Opschrijven dus!
    Het opschrijven vertraagt je gedachten, dus in plaats van dat het alle kanten op schiet in je hoofd en er niets concreet wordt, ‘dwing’ je jezelf nu om over iedere taak of klus even na te denken. Eenmaal opgeschreven kun je prioriteren.

Lees meer

30 oktober 2017 Reageer

Op mooie dagen, zijn we dat het regende vergeten…

Van de week had ik een fotograaf bij mij op stal om foto’s te maken van mijn paarden en mij omdat ik een interview gegeven had dat geplaatst gaat worden met een mooie, grote, profi foto. Super leuk! Uiteraard was de fotograaf benieuwd naar wat ik nou precies doe… “Hard werkende vrouwen met vermoeidheidsklachten coachen samen met mijn paarden, zodat ze weer genoeg energie hebben voor de écht belangrijke dingen”, was mijn antwoord. Dat is de essentie. Ze beschikken over het algemeen wel over de vaardigheden om voor hun persoonlijke wensen en grenzen op te komen. Het zijn vaak ‘sterke’ vrouwen…

Lees meer

17 oktober 2017 Reageer

Vind jij Paarden stiekem nogal indrukwekkend?

Paarden reageren op wat je voelt of op hoe jij je voelt. In het wild zijn paarden voor hun ‘overleving’ afhankelijk van het feilloos aanvoelen van hun kuddegenoten. Zo weten ze of het veilig is of niet, of ze rustig kunnen grazen of op de vlucht moeten. Dit oerinstinct werkt voor paarden precies hetzelfde in contact met mensen. Het is voor hen een natuurlijke manier om contact te maken.

De meeste mensen hebben zoiets wel eens eerder gehoord, maar interpreteren deze ‘gave’ van paarden op een iets andere manier dan ik. Deze mensen zeggen namelijk:

Je moet niet laten merken dat je bang bent! Dat voelen ze!

Eigenlijk een super interessante uitspraak. Want hoe doe je dat dan? Dat niet laten merken… En vooral: waarom zou je dit voor paarden/anderen geheim moeten houden? Wat is ‘de ramp’ als de ander weet dat jij het spannend vindt of misschien zelfs wel bang bent?

Lees meer

3 oktober 2017 Reageer

JE BENT PRECIES GOED ZOALS JE NU BENT!

Niemand is kapot, het is maar hoe je er naar kijkt…

In augustus was ik twee weken in de Ardennen, kamperend wel te verstaan! In een klein, geleend en perfect tentje. Er zijn drie dingen die ik geweldig vind aan kamperen. Het eerste is dat je helemaal zelf van niets iets maakt. Zo kom je aan op een leeg stukje veld, een paar uur later staat er een helemaal zelf gebouwd ‘huisje’! Ik houd van in enige mate comfortabel kamperen, dus in mijn kleine tentje zat een elektrische koelbox en op mijn super dikke luchtbed lag een elektrische deken. Tafeltje en stoeltjes voor de tent, kaarsjes op tafel voor wat licht in de avond… Get the picture? Naast het zelf in elkaar knutselen van mijn huisje, zijn het de hele dag buiten zijn en het kletsen met de andere kampeerders de dingen waar ik het meeste van genoten heb.

Sommigen van jullie zullen al via mijn Facebookpagina gezien hebben dat ik in de Ardennen was op uitnodiging van Vakantie Anders. Zij organiseren in de zomer een aantal weken kampeervakantie waarin je deel kunt nemen aan workshops. Deze workshops zijn allemaal in meer of mindere mate gericht op persoonlijke ontwikkeling. Vandaar dat ik deelnam als aanbieder van een kennismakingsworkshop coachen met paarden.

Veel van de gesprekjes voor de tent gingen over de workshops en hoe ieder voor zich deze ervaren hadden. Tegen het einde van de middag, groeide zo het clubje voor de tent. De één had chips mee, de volgende een fles wijn, er werden stoelen bijgezet en de belevingen van de dag werden gedeeld.

Van deze momenten heb ik ontzettend genoten, maar ik heb me ook bijzonder verbaasd!

Lees meer

5 september 2017 Reageer