Gratis Tips

LAST VAN JE VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL?

In dit artikel vertel ik je wat je er aan kunt doen!

Ik ben een groot fan van audio’s luisteren in de auto. Ik krijg dan het gevoel dat ik mijn tijd dubbel nuttig besteed, al sturend neem ik boeiende informatie tot me. De meneer waar ik van de week naar luisterde had een super waardevolle visie op ‘verantwoordelijkheidsgevoel’, welke ik vandaag met je wil delen.

Enorm veel mensen die last hebben van vermoeidheidsklachten, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In essentie is je verantwoordelijk voelen een prachtige eigenschap.

Het doet een beroep op dat jij je geroepen voelt om bij te dragen aan een verbetering. Maar wanneer je je verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen. Wanneer je altijd het gevoel hebt, dat jij diegene bent die er voor moet zorgen dat het beter gaat, dan verandert die prachtige eigenschap in een heuse energievreter!

Lees meer

12 februari 2018 Reageer

Hoeveel energie verspil jij met ineffectief denken?

Vrijdagochtend 12 januari, 08:00 ’s ochtends. Het is nog niet eens licht. Rond deze tijd van het jaar verlang ik naar het voorjaar, maar dat is nog best ver weg. Ik zit met een grote beker koffie achter mijn laptop aan de eettafel in mijn woonkamer en ik heb echt zo’n zin in vandaag. Dat gevoel dat je kunt hebben als je op vakantie gaat. Ondanks dat het nog super vroeg is, sta ik te popelen om te beginnen aan vandaag. Zo’n soort van opgewonden energie.

Ik realiseer mij opeens hoe het zo’n 10 jaar geleden was. Toen kon ik alleen maar dromen van het gevoel dat ik deze ochtend heb. Een ochtend als vanochtend was een gevoelsmatig onbereikbaar verlangen, mijlen ver weg van mijn realiteit.

Lees meer

14 januari 2018 Reageer

5 Super tips voor een To Do-lijst die je rust en voldoening geeft!

Ik geloof enorm in to-do-lijstjes, maar alleen als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zonder deze voorwaarden zijn het ware energievreters die alleen maar langer worden en je het gevoel geven dat wat je allemaal wilt, noooooit af komt.

Voor een mega effectieve to do lijst deel ik mijn 5 super tips heel graag me je!

 

  1. Schrijf op!
    Klinkt voor de hand liggend, maar echt! Wanneer je gedachten van hot naar her gaan, kan er een chaos in je hoofd ontstaan van dingen die je wilt (of denkt te moeten). Zeker voor de ‘snelle’ of ‘associatieve’ denkers onder ons. De ene gedachte leidt tot de andere en tot de volgende…  en ze geven je allemaal het gevoel dat er iets mee moet. Zonder lijst neemt het gevoel van alles te moeten toe en weet je aan het einde nog steeds niet waar te beginnen. Wat mij zonder lijst ook nog wel eens gebeurd is dat ik hetzelfde punt vier keer bedenk. Waardoor ik vier keer denk ‘ohw shoot! dat wilde ik ook nog!’ Weet je wat het met je adrenaline doet, om dat vier keer achter elkaar te denken? En weet je hoeveel energie het kost om die adrenaline weer uit je systeem te krijgen? Opschrijven dus!
    Het opschrijven vertraagt je gedachten, dus in plaats van dat het alle kanten op schiet in je hoofd en er niets concreet wordt, ‘dwing’ je jezelf nu om over iedere taak of klus even na te denken. Eenmaal opgeschreven kun je prioriteren.

Lees meer

30 oktober 2017 Reageer

Op mooie dagen, zijn we dat het regende vergeten…

Van de week had ik een fotograaf bij mij op stal om foto’s te maken van mijn paarden en mij omdat ik een interview gegeven had dat geplaatst gaat worden met een mooie, grote, profi foto. Super leuk! Uiteraard was de fotograaf benieuwd naar wat ik nou precies doe… “Hard werkende vrouwen met vermoeidheidsklachten coachen samen met mijn paarden, zodat ze weer genoeg energie hebben voor de écht belangrijke dingen”, was mijn antwoord. Dat is de essentie. Ze beschikken over het algemeen wel over de vaardigheden om voor hun persoonlijke wensen en grenzen op te komen. Het zijn vaak ‘sterke’ vrouwen…

Lees meer

17 oktober 2017 Reageer

Vind jij Paarden stiekem nogal indrukwekkend?

Paarden reageren op wat je voelt of op hoe jij je voelt. In het wild zijn paarden voor hun ‘overleving’ afhankelijk van het feilloos aanvoelen van hun kuddegenoten. Zo weten ze of het veilig is of niet, of ze rustig kunnen grazen of op de vlucht moeten. Dit oerinstinct werkt voor paarden precies hetzelfde in contact met mensen. Het is voor hen een natuurlijke manier om contact te maken.

De meeste mensen hebben zoiets wel eens eerder gehoord, maar interpreteren deze ‘gave’ van paarden op een iets andere manier dan ik. Deze mensen zeggen namelijk:

Je moet niet laten merken dat je bang bent! Dat voelen ze!

Eigenlijk een super interessante uitspraak. Want hoe doe je dat dan? Dat niet laten merken… En vooral: waarom zou je dit voor paarden/anderen geheim moeten houden? Wat is ‘de ramp’ als de ander weet dat jij het spannend vindt of misschien zelfs wel bang bent?

Lees meer

3 oktober 2017 Reageer

JE BENT PRECIES GOED ZOALS JE NU BENT!

Niemand is kapot, het is maar hoe je er naar kijkt…

In augustus was ik twee weken in de Ardennen, kamperend wel te verstaan! In een klein, geleend en perfect tentje. Er zijn drie dingen die ik geweldig vind aan kamperen. Het eerste is dat je helemaal zelf van niets iets maakt. Zo kom je aan op een leeg stukje veld, een paar uur later staat er een helemaal zelf gebouwd ‘huisje’! Ik houd van in enige mate comfortabel kamperen, dus in mijn kleine tentje zat een elektrische koelbox en op mijn super dikke luchtbed lag een elektrische deken. Tafeltje en stoeltjes voor de tent, kaarsjes op tafel voor wat licht in de avond… Get the picture? Naast het zelf in elkaar knutselen van mijn huisje, zijn het de hele dag buiten zijn en het kletsen met de andere kampeerders de dingen waar ik het meeste van genoten heb.

Sommigen van jullie zullen al via mijn Facebookpagina gezien hebben dat ik in de Ardennen was op uitnodiging van Vakantie Anders. Zij organiseren in de zomer een aantal weken kampeervakantie waarin je deel kunt nemen aan workshops. Deze workshops zijn allemaal in meer of mindere mate gericht op persoonlijke ontwikkeling. Vandaar dat ik deelnam als aanbieder van een kennismakingsworkshop coachen met paarden.

Veel van de gesprekjes voor de tent gingen over de workshops en hoe ieder voor zich deze ervaren hadden. Tegen het einde van de middag, groeide zo het clubje voor de tent. De één had chips mee, de volgende een fles wijn, er werden stoelen bijgezet en de belevingen van de dag werden gedeeld.

Van deze momenten heb ik ontzettend genoten, maar ik heb me ook bijzonder verbaasd!

Lees meer

5 september 2017 Reageer

Drie tips voor Alles-Kunners om overeind te blijven!

‘Je teelt toch ook je eigen aardappelen niet, terwijl je dat best zelf kunt?!’

Drie tips voor Alles-Kunners om overeind te blijven!

De meeste mensen die ik spreek over vermoeidheidsklachten zijn echt alles-kunners. Aanpakkers die de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Ze houden van goede resultaten en doen wat nodig is om het voor elkaar te krijgen. Hier hebben ze zelf het beste gevoel over, maar worden er ook door gewaardeerd door de mensen om hun heen. Ze zijn goed in in hun werk – gewaardeerde collega’s, hun huis is op orde – voor hun gezin, ze ondernemen leuke dingen, organiseren iets voor familie en ga zo maar door. Als ze moe of geen zin hebben, gaat het belang van de ander altijd voor.
Lees meer

3 juli 2017 Reageer

Groeipijn

Heb jij mijn allereerste Facebook Live gezien op de Facebookpagina van Beleef? Ik vertel daarin over waarom je de dingen die je eng vindt moet doen en leg je uit hoe je een focuswiel kunt gebruiken om het toch te durven. Gemist? Klik dan HIER voor de link naar de video.

Omdat ik het mega spannend vond (echt serieus! Inclusief tril handen, hart kloppingen en klots oksels!) vroeg ik me af of ik wel goed, goed uitgelegd had wat het nut van een focus wiel is en hoe het werkt. Dus ik dacht ik fiets er nog ff een mail achteraan, want de informatie is echt super waardevol en ik zou het zonde vinden, als de boodschap niet voldoende duidelijk is door mijn zenuwen.

Lees meer

17 juni 2017 Reageer

Hoe kom ik er nou achter wat werkt en wat niet?

De mensen die bij mij en mijn paarden een coachsessie volgen en ik, wij lijken op elkaar. En dat is niet per ongeluk. Als verantwoordelijke, verstandige harde werker, houd ik van mensen die ook verantwoordelijk en verstandig zijn en hard werken. Wij spreken dezelfde taal, wij verstaan elkaar. Dat vind ik heerlijk werken! Een feest van herkenning om het zo maar te zeggen. We hebben dezelfde ‘struggles’. Ondanks dat ik de meeste van mijn struggles al weggewerkt heb als het gaat om voldoende energie hebben. De uitdagingen die ik zelf op andere gebieden heb komen overeen.
Lees meer

7 juni 2017 Reageer

Liever meer controle dan loslaten!

Vandaag vier ik dat Nanu (paard) z’n wintervacht kwijt is! Wat een worsteling is het loslaten van zijn haren ieder voorjaar weer voor hem. Weken en weken verliest hij dikke plukken dof haar z’n vacht ziet er ‘mat’ en ongezond uit, op sommige plekken krijgt hij zelfs kale plekken. Ieder jaar twijfel ik of ik niet toch de dierenarts moet laten komen. Het duurt lang, hij heeft veel minder energie en ik vraag me af of hij toch niet ook iets anders onder de leden heeft. Het blijkt ieder jaar puur het verharen te zijn. Loslaten is niet echt zijn ding, lijkt het…

Het doet me denken aan degene die ik spreek over oververmoeidheidsklachten. En vooral diegene die eerder last van Burn Out gehad hebben. Het krampachtig vasthouden, controle houden, overzicht willen en de wens om ‘grip’ te hebben. Deze vrouwen zijn slimme vrouwen met zelfreflectie, die weten dat ze dit doen. Wat ze ook weten is dat ze niet willen loslaten, want dan loopt alles in het honderd. Dus zitten ze vast tussen overal grip en overzicht op willen houden en de toenemende vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid neemt toe en daarmee de behoefte aan controle ook. Je snapt waar dit heen leidt…
Lees meer

22 mei 2017 Reageer