JE BENT PRECIES GOED ZOALS JE NU BENT!

5 september 2017 reageer

Niemand is kapot, het is maar hoe je er naar kijkt…

In augustus was ik twee weken in de Ardennen, kamperend wel te verstaan! In een klein, geleend en perfect tentje. Er zijn drie dingen die ik geweldig vind aan kamperen. Het eerste is dat je helemaal zelf van niets iets maakt. Zo kom je aan op een leeg stukje veld, een paar uur later staat er een helemaal zelf gebouwd ‘huisje’! Ik houd van in enige mate comfortabel kamperen, dus in mijn kleine tentje zat een elektrische koelbox en op mijn super dikke luchtbed lag een elektrische deken. Tafeltje en stoeltjes voor de tent, kaarsjes op tafel voor wat licht in de avond… Get the picture? Naast het zelf in elkaar knutselen van mijn huisje, zijn het de hele dag buiten zijn en het kletsen met de andere kampeerders de dingen waar ik het meeste van genoten heb.

Sommigen van jullie zullen al via mijn Facebookpagina gezien hebben dat ik in de Ardennen was op uitnodiging van Vakantie Anders. Zij organiseren in de zomer een aantal weken kampeervakantie waarin je deel kunt nemen aan workshops. Deze workshops zijn allemaal in meer of mindere mate gericht op persoonlijke ontwikkeling. Vandaar dat ik deelnam als aanbieder van een kennismakingsworkshop coachen met paarden.

Veel van de gesprekjes voor de tent gingen over de workshops en hoe ieder voor zich deze ervaren hadden. Tegen het einde van de middag, groeide zo het clubje voor de tent. De één had chips mee, de volgende een fles wijn, er werden stoelen bijgezet en de belevingen van de dag werden gedeeld.

Van deze momenten heb ik ontzettend genoten, maar ik heb me ook bijzonder verbaasd!

Voor mij staat persoonlijke ontwikkeling namelijk voor mijzelf nog beter leren kennen en nog helderder krijgen wat ik wil en wat bij mij past. De dingen die ik daar in onderneem gaan daardoor voor mij altijd over ‘wat is er nog meer mogelijk voor mij?’. Wat mij verwonderde was dat veel deelnemers mij het gevoel gaven dat zij deelnamen aan de workshops omdat ze nu niet goed genoeg waren. Omdat ze beschadigd waren door wat ze meegemaakt hadden in hun leven. Alsof ze nu ‘kapot’ waren en ze een bepaald proces door moesten maken om weer ‘heel’ te worden. Dat is echt zo’n een andere kijk op ‘het leven’ dan de mijne. Ik geloof namelijk echt dat het niet zit in dat zij in een andere fase in hun leven zitten dan ik. Ik geloof dat dit gaat over de manier waarop je er naar kijkt en de keuze waar je je focus op legt. Het frustreert me, als mensen de beleving hebben dat ze ‘achter staan’ door vervelende ervaringen. Ik vind dat zo echt niet waar!

Door de gesprekken en de coachsessies heb ik van heel veel deelnemers mogen horen wat hun verhaal was. En sommige verhalen waren absoluut heftig. Het spijt mij, wanneer iemand zulke nare dingen mee moet maken. Maar deze ervaringen maken niemand kapot in mijn beleving. Echt niet. Iedereen die ik sprak heeft een manier gevonden om overeind te blijven, om door te gaan. Iedereen vindt zijn eigen overlevingsstrategie of zelfbeschermingsmechanisme. Zo zijn wij mensen, ons overlevingsinstinct doet dat.

Die strategie of dat mechanisme heb je kunnen leren door de situatie die je meemaakte en je kunt daar de rest van je leven een beroep op doen als je het weer eens nodig mocht hebben.

Om een voorbeeld te geven heb ik een prachtige coachsessie mogen begeleiden van iemand die zichzelf aangeleerd had om haar gevoelens niet meer zo sterk te ervaren. In oorsprong omdat ze last had van overweldigende, nare gevoelens. Nu merkte ze dat dit haar niet langer diende. Ze had daar op twee manieren last van. Aan de ene kant omdat ze ook positieve gevoelens niet voluit kon ervaren en aan de andere kant voelde ze zich vaak eenzaam. Doordat ze haar emoties niet toestond er te laten zijn, kon ze deze ook niet delen met anderen. In gesprek en door de activiteit met het paard ervaarde ze hoe het was om echt contact te maken. Om blijdschap te ervaren en te delen en hoe groot het gevoel van verbinding daardoor kon zijn. Ook ervaarde ze dat ze een beetje verdrietig kon zijn, zonder dat het haar overweldigde. Zo mooi!

Het wegdrukken van gevoelens hoeft ze niet af te leren en maakt haar niet ‘kapot’. Sterker nog, ze kan dit heel goed en mag/kan dit altijd gebruiken als ze het gevoel heeft dit nodig te hebben. Ze weet dat ze dit goed kan en kan er daardoor op vertrouwen dat hier altijd op terug kan vallen. Het ervaren en delen van gevoelens kan ze ontwikkelen, als ze dat wil. In die ene workshop heeft ze hier een beginnetje mee kunnen maken en mogen ervaren hoe het ook kan zijn. Ze hoeft niet ‘geheeld’ of ‘gemaakt’ te worden. Ze is prima zoals ze nu is. Maar als ze wil, kan ze zichzelf extra vaardigheden aanleren, die de dingen voor haar makkelijker of fijner maken. Dat mag op een door haar gekozen moment, als zij denkt dat het de juiste tijd is. Misschien nu, misschien over een tijdje, misschien vindt ze het zo goed genoeg.

Zij is oké zoals ze is en ik ben oké zoals ik ben. Iedereen is precies goed, zoals hij of zij nu is. We hebben onszelf vaardigheden aangeleerd in de loop van ons leven, die ons dienen. Met persoonlijke ontwikkeling, kun je extra vaardigheden aanleren, die ons leven leuker, makkelijker of fijner kunnen maken. Dat is een optie, een keuze, niet een ‘moeten’ omdat je nu niet goed genoeg bent, maar iets wat je kunt doen wanneer je gelooft dat je leven nog leuker wordt wanneer je meer leert (over jezelf).

Mijn mindset is altijd om te gaan voor je mooiste leven, je grootste dromen, alles is mogelijk. Niet ondanks wat je eerder hebt meegemaakt, maar dankzij wat je eerder hebt meegemaakt. Alles wat je meemaakt stelt je in staat nieuwe dingen te leren. Zo sprokkel je je hele leven kennis en ervaringen bij elkaar die allemaal bijdragen aan de dingen die je kunt.

 Alles in jouzelf, wat jij je eigen hebt gemaakt kun je inzetten om de meest spectaculaire doelen in je leven te verwezenlijken.

Ik bedoel hier niet te zeggen dat we geen aandacht moeten geven aan verdrietige of lelijke dingen, dat is absoluut niet hoe ik het zie. Maar verdrietige of lelijke dingen hebben ons in staat gesteld iets te leren waar we ons voordeel mee kunnen doen. Door nare ervaringen sta je niet op -10 in het leven. Je staat waar je nu staat en dat is het perfecte vertrekpunt voor jouw droomleven. Gebruik wat je hebt en focus je op de spectaculaire doelen die jij jezelf stelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerste Hulp Bij Oververmoeidheid

Ben jij die harde werker die alles graag ‘goed’ doet? Sta je altijd voor iedereen klaar? Dan is de kans groot, dat wanneer je alles ‘af’ hebt en het tijd is voor de leuke dingen, je bekaf bent. In Eerste Hulp Bij Oververmoeidheid deel ik 5 super praktische en effectieve tips die gemakkelijk uit te voeren zijn. Met deze tips is het alleen nog een kwestie van doen!